Dalius Daro

2019 m. gruodžio 20 d., penktadienis

Instagram'o influenceriai

Taigi pratęsiu Instagram’o temą. Kadangi dirbtinai (automatizuotai) į save dėmesio atkreipti neverta, tai lieka kiti keliai: imti reguliariai kurti gerą turinį (nebūtinai tam turiu laiko) arba pasinaudoti influencer’ių pagalba.

Šiek tiek teorijos ir kainų galima rasti šiuose dviejuose straipsniuose:

Galite skaityti, galite neskaityti, bet čia susidursite su pirma problema. Visi šie straipsniai (ir beje Google duos panašius rezultatus) yra tiesiog reklamos agentūrų reklama. Nesakau, kad tai yra problema, bet jei esate tiek smulkus kaip aš dabar su „Atviruku“, tai už tarpininkų naudojimą sumokėsite dvigubai, trigubai, o gal net dar daugiau ir nebūtinai to norite.

Taigi mano problema yra identifikuoti kuo daugiau mikro influencer’ių rašančių lietuviškai ir vėliau iš jų atsirinkti man tinkamus. Google davė vieną TOP 100 Lietuvos influencer’ių, bet TOP 100 sudaro nebelabai mikro influencer’iai. Taigi klausimas, ką galiu čia padaryti pats. Jeigu pamenate praėjusią istoriją, tai bloko gauti vėl nesinori.

Šįkart situacija yra šiek tiek dėkingesnė ir tam net nebūtina turėti instagram’o paskyros. Prie (beveik) bet kokio instagram’o URL’o pridėjus ?__a=1 galima gauti JSON’ą su duomenimis. Pvz.:

https://www.instagram.com/lonelyspeckofstardust/?__a=1

Taip galima apie vartotoją gauti pakankamai neblogos informacijos: tai kaip vartotojas save pristato, kiek turi pasekėjų ir informaciją apie kelis paskutinius įrašus (pvz.: laiką ir tekstą). Turint šiuos duomenis galima daryti taip:

  • Nustatyti ar vartotojas rašo lietuviškai. Banaliai perleisti per tekstą spell checker’į ir uždėti kažkokį pereinamąjį procentą (50% duoda nebloga rezultatą). Aišku, šis metodas turi trūkumų, nes “paris” ir “art” tampa lietuviškais žodžiais, bet, atrodo, tai nesukelia didelių problemų.

  • Jeigu vartotojas rašo lietuviškai galima surinkti kas komentuoja jo įrašus.

  • Dar dalį vartotojų galima rasti įrašuose, nes žmonės kartais dirba vieni su kitais.

Ir tada kartojame šiuos žingsnius. Rezultatas, tiesa sakant, visai neblogas, nes nemažą dalį TOP influencer’ių radau (nors žinau, kad dalies trūksta, bet viliuosi, kad algoritmas anksčiau ar vėliau juos ras). Beje paiešką pradėjau tik nuo dviejų instagram’o profilių: st0nkuviene ir delfilietuva. Panašu, kad mes visi gana stipriai susiję.

Aišku, Instagram’as nebūtų Instagram’as, jei nebūtų kabliuko. Taigi pasirodo, kad Instagram’as turi dienos limitą, kuris lygus maždaug 500 tokių užklausų. Viršijus limitą reikalaujama prisijungti ir šitas reikalavimas yra pagal IP adresą. Aišku turint kelis IP adresus galima padaryti tas 500 užklausų kiekvienam IP adresui. Dar aišku galima prisijungti, bet kiekviena paskyra turi tą patį limitą irgi. O tai reiškia, kad duomenis teks rinkti šiek tiek lėčiau, nei norėtųsi.

Taigi procesą automatizavau ir TOP rezultatus skelbiu čia: https://www.pist.lt/ . Šiandienai turiu identifikavęs apie 1000 žmonių rašančių lietuviškai, iš kurių 400 turi virš 1000 sekėjų. Skelbiu tik tuos, kurie turi virš 5000, nes čia maždaug ta riba, kur dauguma žmonių yra žinomi visuomenėje arba yra įmonių paskyros.

Dar beje bandžiau rinkti duomenis tuo pačiu metodu kaip gavau bloką (t.y. per naršyklę). Galima ir taip, bet duomenų surenkama šiek tiek mažiau ir, žinoma, užlipama ant to paties paros limito. Aišku, čia galima padaryti kitą dalyką, rinkti duomenis kai šiaip naršai instagram’ą, bet visų pirmą reikia dar tą daryti (naudotis instagram’u).

Tai šiam kartui tiek ir ateityje bus daugiau. Galbūt apie top lietuviškai rašančius twitter vartotojus, jei rasiu laiko tai suprogramuoti. Ir, manau, tikrai bus dar apie instagram’ą.

P.S. Kol kas smagiausia mikro influencer’ė, kurią radau, yra ši: https://www.instagram.com/mopsas_IPA/