Dalius Daro

2014 m. liepos 20 d., sekmadienis

Skaitymai apie mitybą

„The Big Fat Surprise“ mano žinių poreikio apie mitybą visiškai nepatenkino ir norėjosi sužinoti daugiau. Sąžiningumo dėlei rinkausi knygas, kurios atstovautų kiek įmanoma skirtingas pozicijas, nes norėjosi susidaryti kiek įmanoma objektyvesnę nuomonę. Taip pat įdomu buvo sužinoti, ką galiu padaryti, kad maitinčiausi geriau. Vien pritaikęs du paprastus principus (neapsiryti ir nevalgyti šlamšto) Kūno Masės Indeksą (KMI) sumažinau nuo 30.5 iki 27.1 (30+ KMI yra nutukimas, 25+ KMI yra viršvoris). Pridėjus bėgimą bent 4 valandas per savaitę KMI sumažinau iki 25.5 ir kol kas lėtai (1kg/mėn.) bet užtikrinai lengvėju toliau (ir žmonės tai pastebi).

Dar vienas dalykas, kad egzistuoja įvairios dietos kaip kad Atkinsono dieta (mėsos valgymas) viename spektro gale ir žaliavalgiai kitame. Egzistuoja ir tokių variantų kaip, kad valgyti taip kaip valgė prieš žemdirbystę (paleo dieta) arba taip kaip valgė Romėnų kariai (protarpinis pasninkavimas?). Be to egzistuoja daugybę mitų apie mitybą (pvz.: iškrovos dienos, mažai valgyti vakare), taigi tiesiog įdomu kiek visame tame tiesos.

Taigi perskaitytos knygos:

Richard Wrangham - Catching Fire: How Cooking Made Us Human

Šioje knygoje iškeliama teorija, kad ant ugnies pagamintas maistas žmogų padarė žmogumi. Taip pat paliečiama lyčių tema - žmogus yra vienintelis gyvūnas, kuris dalinasi maistu ir kaip tai sėkmingai evoliucionavo į tai, kad moterys dažniausiai yra atsakingos už maisto gaminimą. Knyga nėra teisianti, o tiesiog žingsnis po žingsnio jums yra pateikiami faktai. Rekomenduoju būtinai perskaityti, jei norite suprasti kokį kūną paveldėjote.

T. Colin Campbell - The China Study

(išversta į lietuvių kalbą kaip “Natūralus būdas išvengti ligų”)

Šią knygą netiesiogiai rekomendavo bendradarbis (reikėjo šiek tiek pasiknisti norint surasti apie, ką jis šneka, bet radau). Mano nuomone, tai bloga knyga ir skaitėsi ji man labai neskaniai. Dabar bandysiu paaiškinti kodėl. Jeigu jūs valgote daug prasto maisto (pvz.: čipsai, daug saldumynų, daug bandelių ir pan.) tai ši knyga jums potencialiai gali padėti. Vegetarišką, o ypač veganišką dietą (bet ne žaliavalgystę), yra ganėtinai sunku suknisti su sąlyga, kad gaunate visas reikalingas medžiagas. Taigi rezultate gauname, kad šlamštą valgantys amerikiečiai pataisę savo mitybą su gydytojo pagalba pasijunta sveikesni (kaip kelis kart buvęs JAV galiu užtikrinti - jų maistas prastas dažniausiai, bet yra ir labai gero).

O dėl pačios knygos tai knygą turbūt reiktų pervadinti į The Confirmation Bias Study. Išrankioti tyrimai, ignoruojami neparankūs tyrimai, pritemptos išvados, blogi tyrimų metodai, FUDo srautas ir logikos trūkumas man asmeniškai badė akis. Kai kurios vietos labai silpnai paaiškintos. Panašu, kad aš toks ne vienas (pvz.: Amazon 1 žvaigždutės komentarai jums pakels nuotaiką). Kas liūdna, nes knygoje yra tikrai gerų minčių, bet kai jos sumaišytos su tiek daug klaidų, tai sunku nuspręsti į ką žiūrėti rimtai, o į ką ne.

Anthony Colpo - Whole Grains, Empty Promises

Trumpa knyga apie tai kodėl pilnų kviečių grūdų geriau nevalgyti. Ją čia paminiu tik todėl, kad man patiko autoriaus stilius bei metodiškumas ir užsikabinau už jo kitos knygos. Stilius beje gali ne visiems patikti, nes jis pakankamai arogantiškas.

Anthony Colpo - The Fat Loss Bible

Ši knyga man žiauriai patiko. Knygos autorius yra fitneso treneris, bet nesuklyskite, kad knyga dėl to nors kiek nukenčia. Realiai galite nueiti į autoriaus puslapį http://anthonycolpo.com/ ir pasiskaityti kaip ir ką jis rašo. Daug faktų (nuorodų į tyrimus), daug sugriautų mitų, daug naudingų patarimų apie mitybą, sportą ir net motyvaciją. Šią knygą aš pridėčiau prie privalomų perskaityti knygų (jei norite numesti svorio ar šiaip sveikiau maitintis).

Apibendrinimas

Taigi keletas įdomesnių dalykų, kuriuos išmokau:

  • Visokios egzotiškos dietos nevertos dėmesio. Vienintelis būdas yra skaičiuoti kalorijas, tinkamai maitintis ir suvartoti 400-1000 mažiau nei reikia ir sportuoti. Turiu kur tobulėti.

  • Veganai, vegetarai ir žaliavalgiai nėra sveikesni negu viską valgantys ir sveikai besimaitinantys žmonės.

  • Pasirodo, kad iš esmės aš maitinuosi tikrai neblogai. Vienintelis dalykas, kurio reiktų atsisakyti tai apdorotos mėsos (pvz.: visokių dešrelių), nors šių produktų ir šiaip dažnai nevalgau. Dėl maisto priedų (pvz.: žuvų taukai) nesu visiškai tikras, bet tikriausiai reiktų juos vartoti.

Tikiuosi ši apžvalga bus jums bent šiek tiek naudinga.