Dalius Daro

2014 m. balandžio 5 d., šeštadienis

Play It Away

Namuose pasmirdo degančiais lapais. Smalkės šiaip ne juokas ir visai nesinorėjo kitą dieną vaikščioti skaudančia galva. Taigi apsirengiau lauko drabužiais ir supykęs nuėjau aiškintis su lapų degintojais. Atstumas iki jų kokie 500 metrų, bet kadangi jie lapus degino pamiškėje tai dūmai pakildavo virš medžių viršūnių, o tada vėjas juos nešdavo tiesiai į mano langus (antras aukštas). Šiaip bauda už lapų deginimą mieste gali siekti ir 800Lt (jei degina pareigūnas tai ir iki 1000). Tai aš kadangi piktas, tai pokalbį nuo to ir pradėjau. Nelabai draugiška, bet suprato (vėliau buvo deginamos tik šakos ir šakaliai, kurie nesmirda), tačiau tuo pačiu pakvietė prisijungti prie pamiškės tvarkymo. Pagalvojau “Kodėl gi ne?“. Po 10 minučių aš irgi jau tvarkiau pamiškę ir tai vyko tol kol sutemo ir nebebuvo įmanoma matyti kas vyksta.

Ką tai bendro turi su Charlie Hoehn knyga Play it Away? Viena iš jo knygoje pasiūlytų idėjų yra daryti atsitiktinius gerumo darbus/veiksmus. Tai matyt čia kažką tokio ir padariau ir dėl to jaučiuosi puikiai. Ir vėl kažkaip aš čia per aplinkui apie viską. Taigi gal nuo pradžių? Knyga atseit skirta darboholikams, žmonės, kurie jaučia nerimą ir pan. Aš pats toks nei nesu nei esu. Arba jei esu, tai tikriausiai esu ypatingos rūšies darboholikas, nes savo darboholizmo laipsnį galiu kontroliuoti. Pats autorius yra ekstremalus darboholiko atvejis. Taigi žmogus suprato, kad laikas sustoti ir kažką daryti. Prisiskaitė knygų, straipsnių ir pan. (sąrašas čia), išbandė daug skirtingų veiklų ir sudėjo viską į knygą.

Knygos pagrindinė idėja yra skirti laiko žaidimams ir nejausti dėl to kaltės. Laikui, kuris yra tiesiog smagus ir neatneša jokios pamatuojamos naudos. Žinoma, tuo neapsiribojama ir knygoje yra ganėtinai ekstremalių pasiūlymų (pvz.: TRE, jei kur nors pažiūrėsite video viduryje, gali pasirodyti tikrai keista https://www.youtube.com/watch?v=27VgK0LrR3Q). Arba tarkime idėja apriboti naujienas irgi įdomi ir labai logiškai paaiškinta. Tiesa sakant, naujienų apribojimo idėją esu išbandęs ir kažkaip nesugalvoju kaip ją padaryti gerai. Kai kurios naujienos kartais yra visai naudingos (pvz.: VMI priminimas deklaruoti pajamas, arba informacija apie uždarytas gatves), bet daug naujienų yra tik laiko gaišinimas/pramoga (pramogos irgi yra gerai, kartais). Dabar kažkaip norisi sugrįžti prie šios idėjos, ypač dabar kai delfi perėjo prie skandalistinio tipo antraščių. Gal kas nori padiskutuoti šia tema?

Taigi kažkaip atsitiktinai įsigyta knyga, kuri man net nelabai aktuali, pasirodė visai įdomi ir naudinga. Reikės išbandyti ir daugiau idėjų iš knygos. O šiaip siūlau išeiti į lauką paspardyti kamuolį ar pamėtyti skraidančią lėkštę su draugais.