Dalius Daro

2018 m. rugpjūčio 15 d., trečiadienis

Palikti Facebook

Susinstaliavus Firefox’ą telefone pradėjo kliūti straipsniai apie tai kodėl žmonės palieką facebook’ą (straipsnių sąrašas apie tai apačioje). Ir tai nebūtinai turi apsiriboti facebook’u (galioja ir kitiems dalykams) Pabandysiu peržvelgti man užkliuvusias priežastis ir, ką aš apie tai manau:

  1. “Facebook’as per daug žino apie mane ir tą informaciją parduoda”. Ką facebook’as apie jus žino galima parsisiųsti (tiesa, tai paslėpta giliai nustatymuose). Mano nuostabai ir pasitenkinimui facebook’as neturi žalio supratimo kas aš toks. Bet iš esmės šios situacijos sprendimas - neduoti jokios asmeninės informacijos facebook’ui (kiek tai įmanoma). Faktas, kad vistiek daviau tikrai per daug.

  2. Laiko švaistymas. Vėlgi facebook’as siūlo daug įrankių ir kai kurie iš jų tikrai laiko švaistymas.

  3. Ryšio kokybės skirtumas tarp realių ir virtualių draugų. Nediskutuotinas.

  4. “Facebook’as daro mus kvailesniais”. Šitas galbūt įdomesnis, ypač tarkime dėl tokių dalykų:

Aš asmeniškai turiu dvi priežastis kodėl Facebook’as man visgi naudingas:

  • Messenger’is - tikrai patogus įrankis bendrauti naudojant išmanųjį ir kompiuterį vienu metu. Kompiuteryje dėl patogumo laikau atsidaręs www.messenger.com langą. Alternatyvų šiam reikalui yra, bet jos turi tas pačias problemas kaip Facebook Messenger’is (pvz.: Google Hangouts) arba jų neįmanoma naudoti kompiuteryje. Geriau turbūt būtų tik jei mobiliųjų telefonų operatoriai pasiūlytų SMS’us pasiekti kompiuteryje - manau techninių problemų tą padaryti nėra. Be to tame yra vienas didelis privalumas - aš moku už mobilų ryšį, taigi aš esu klientas, o ne produktas. Kaip alternatyvą rašydamas šį straipsnį dar atradau https://messages.android.com - kompromisinis variantas tam, ko aš noriu.

  • Įvykiai - čia Facebook’as tam tikrose situacijose turi monopolį. Norint sužinoti kokie renginiai vyksta tenka naudotis facebook’u, nes kitur informacijos kartais paprasčiausiai nėra, nes tam tikros bendruomenės pasirenka apsiriboti facebook’u.

Taigi facebook’o paskyros ištrinti nesiruošiu (kaip esu kartą padaręs), bet facebook’o naudojimą tikriausiai stipriai apribosiu.

Straipsniai apie tai kodėl žmonės palieka facebook’ą (atsitiktine tvarka):