Dalius Daro

2020 m. gruodžio 19 d., šeštadienis

Asmeninis el. pašto serveris

Įsigijote domeną ir dabar norite iš jo siųsti ir gauti el laiškus. Paprastas ir greitas, ir šiek tiek kainuojantis variantas yra nusipirkti paslaugą, kuri leistų tai daryti (pvz Google teikia tokią paslaugą).

Bet jūs turite serverį (VPSą) ir mokate jį konfigūruoti. Lyg ir neturėtų būti sunku susidiegti el pašto serverį. Susirandate kokį nors tutorial’ą - labai tikėtina, kad rasite kokį nors laiko patikrintą serverį. Tarkime postfix, jį suinstaliuosite ir tikriausiai pavyks iš komandinės eilutės išsiųsti pirmą laišką. Po to susirasite kaip pridėti IMAP palaikymą, SMTP iš išorės ir pan. Tada pastebėsite, kad jūsų laiškai nepasiekia adresatų (nueina į spam’ą), išmoksite naujų keiksmažodžių kaip SPF, DKIM ir DMARC. Rasite būdą kaip apjungti Let’s Encrypt sertifikatus su el pašto serveriu ir taip istorija be galo. Visai tai tikrai atbaido nuo noro turėti el pašto serverį savo reikmėms.

Neseniai atradau maddy mail serverį, kuris dalį šių dalykų automatizuoja ar bent jau paslepia. Taip pat tai yra paprastas SMTP ir IMAP serveris, kurio tikrai pakanka asmeninėms reikmėms. Instaliavimo instrukcijos gana paprastos, bet mano rekomendacija būtų bent jau dabar instaliuoti iš kodo, nes dalis dalykų yra nedokumentuoti, o build script’as padaro dalį dalykų automatiškai (pvz.: sukuria maddy vartotoją).

Taip pat patarčiau naudoti kartu su rspamd, nes maddy dar ne viską daro gerai, o rspamd su maddy sukonfigūruoti nėra itin sunku.

Smagaus naudojimo ;-)