Dalius Daro

2005 m. rugsėjo 28 d., trečiadienis

Ieškau problemų

Pastaba 2020-09-09: ištraukiau šitą 15 metų įrašą iš web archyvo, nes visai įdomus pačiam pasirodė.

Kadangi turiu galimybę toliau sėkmingai tęsti studijas Vilniaus Universitete, pradėjau galvoti apie potencialias temas magistro darbui. Tai, ką dariau iki šiol buvo mano sugalvotos idėjos ir išvystytos iki tam tikro lygio, tačiau magistro darbui norisi šiek tiek kitokio tipo problemų: norisi realių žmonių realių problemų. Taigi tai jūsų šansas, kad aš per porą metų išspręsčiau jūsų problemą.

Taigi apžvelkime, kokio tipo problemas aš esu sprendęs, kokias problemas aš planuoju spręsti ir ko aš maždaug tikiuosi.

Ką esu padaręs

  • Mano bakalaurinis siejosi su garso analizę. Apskritai ši tema yra gana sudėtinga, tačiau aš pasiekiau tam tikrų įdomių rezultatų, tačiau norint tęsti šį darbą reikia turėti tikrai daug laisvo laiko ar bent jau darbą, kuris sietųsi su nagrinėjama tema. Jeigu apskritai yra žmonių, kuriuos domina ši tema - kreipkitės į mane ir/arba docentą A.Bastį ir bent jau aš pasistengsiu duoti tiek informacijos kiek pats žinau. Aš tikrai apsidžiaugčiau, jei kas sugebėtų ir norėtų tęsti šį mano darbą. Visai gali būti, kad pats jį ir tęsiu kada nors (pvz.: pensijoje).

  • Aušlavis arba GNUtri yra taip pat, kai kam naudingas projektas. Būtų tikrai įdomu surasti žmonių, kuriems tai iš esmės naudingas ir reikalingas projektas. Taip pat reikėtų žmonių, kurie galėtų ar norėtų prisidėti prie darbų. Tarkime yra ~7000 maisto produktų duombazė anglų kalba ir jai reiktų vertėjų. Tiesa sakant, tiesiog reikia žmonių, kuriems šis produktas reikalingas.

  • Šiuo metu didžiausia šio projekto problema yra vartotojo aplinka. Tai, kad ji yra paremta interneto technologijomis yra ir pliusas ir minusas: daugelio vartotojų įsikišimas lyg ir garantuotų tokio projekto sėkmingą augimą, bet iš kitos pusės pririšimas prie FireFox’o (Lietuvoje tik kokie 5% jį naudoja) ir lėtas programos reakcijos laikas daugumą vartotojų atbaido (šį projektą išbandė 34 žmonės, o tai ne tiek ir mažai:)).

  • Daugiau apie mano darbus galite pasiskaityti mano CV. Galbūt tai pakiš kokių įdėjų, ką aš sugebu.

Ką planuoju spręsti

O čia sąrašas gana grėsmingas ir visai nesustojantis augti :)

  • Kokią nors TODO programėle. Šiek tiek paieškojęs alternatyvų pastebėjau, kad dauguma leidžia tik planuoti laiką (scheduling software), tačiau nesudaro jokių galimybių įvertinti laiko resursų į ateitį. Tarkime egzistuoja tokie dalykai kaip nuolat pasikartojančios užduotys (kad ir skalbimas, apsipirkinėjimas), nesuplanuotos problemos (dantų skausmas ir panašiai), natūralus tingėjimas ir gana daug įdomių, kurių mes į ateitį tiesiog neplanuojame, nors matyt reiktų. Įdomiausia dalis, matyt būtų palyginti kaip su savo laiku elgiasi skirtingi žmonės ir galbūt netgi tokio tipo programa galėtų patarti kaip vienam ar kitam žmogui elgtis su savo laiku :)

  • PyJukeBox - projektas kurį pradėjau, bet taip ir nepabaigiau. Tai yra tiesiog serveriukas, kuris leidžia klausytis muzikos, kai kabinete yra keletas žmonių. O projektas tikrai tvarkingai ir gražiai pradėtas :)

  • Pasišoviau padaryti, kad ir elementarų sourceforge’ą AKL’ui. Manau, kad Lietuvoje tokio projekto reiktų :)

  • O taip pat galite paskaitinėti ir apie kitas mano įdėjas, kurioms padaryti neturiu laisvo laiko.

Ko norėčiau

Žinoma, aš noriu spręsti ne bet kokias problemas ir yra keletas reikalavimų, pastabų, kurios jums padės nuspręsti ar jūsų problemą aš apsiimsiu spręsti:

  1. Nebijokite, jei problema išties sudėtinga, kuo sudėtingesnė tuo man ji labiau patiks.
  2. Nesiūlykite trivialių neįdomių problemų (kaip kad “padaryti homepage’ą” - aš ne dizaineris, aišku, gali pasitaikyti išimčių net tokiam dalykui).
  3. Tikrai būtų įdomu spręsti problemą, kuri būtų tikrai reikalinga bent vienam žmogui, kuris galėtų skirti laiko, jei man kiltų įdėjų ar pasiūlymų kaip išspręsti jo problemą.
  4. Geriau būtų, jei problemos nebūtų techniškai orientuotos į kažką. Kuo abstraktesnė problema tuo ji man labiau patiks :)
  5. Kokias problemas sprendžia mūsų katedroje galite pažiūrėti čia: http://uosis.mif.vu.lt/~bastys/temos.html
  6. Kas be ko yra ir kitų faktorių, kurių dabar neatskleisiu, nes nesu apsisprendęs dėl jų aktualumo, tačiau laikui bėgant jie gali pakeisti mano sprendimą į vieną ar kitą pusę.

Taigi imate pieštukus, tušinukus, vištos koją, klaviatūras ar kuo ten rašote ir parašykite man laišką į dado1945@gmail.com. Pažadu, kad atsakysiu visiems po atostogų (kurios baigsis rugpjūčio 14tą) ir padarysiu visų atsiųstų man idėjų apžvalgą - galbūt tai bus naudinga ne tik man :)

Kaip aš laukiu atostogų…