Dalius Daro

2010 m. gegužės 25 d., antradienis

Apžvalga: Founders at Work

Perfrazuojant vieną seną posakį prastas tas programuotojas, kuris nenori tapti kompanijos vadovu. Tačiau viską mesti ir pradėti savo kompaniją bent jau dabar aš nesiryžtu (galbūt kada nors). Žinoma, priežastis labai paprasta: yra visokių baimių kodėl aš to nedarau. Nesunkiai galiu išvardinti ne vieną:

  • neturiu geros verslo idėjos (idėjų turiu daugybę)

  • šeima, būsto paskola ir kiti įsipareigojimai

  • neturiu pinigų, o kaip derėtis su Angelais Investuotojais net neįsivaizduoju.

  • galiausiai viena yra dirbti kompanijoje, o visai kita dirbti vienam, o jeigu dirbti ne vienam, tai su kuo? Kur rasti žmogų, kuriuo gali pasitikėti? Kaip seksis su juo dirbti?

  • ar būtinai turiu mesti pagrindinį darbą? Kodėl negaliu prie startup’o dirbti vakarais?

Taigi naršydamas savo mėgstamiausio puslapio reddit IAMA skyrių užtikau tai: IAMA guy who sold his startup and I have like $20M in the bank (nežinantiems kas yra reddit IAMA, tai trumpai yra puslapis, kur žmogus, kuris dažniausiai yra kažkuo išskirtinis, atsakinėja į kitų žmonių klausimus. Plius jei moderatoriui tas žmogus įrodo, kad jis yra tikrai jis, tai gauna žvaigždę - kaip yra ir šiuo atveju). Taigi šis milijonierius, pardavęs technologijų startup’ą už kažkur 20 milijonų, rekomenduoja perskaityti knygą „Founders at Work“ (beje rekomenduoju perskaityti visą IAMA - ten rasite įdomių patarimų).

Aš knygą gavau ir perskaičiau. Ir, manau, kad tai tikrai gera knyga. Tai mažų mažiausiai pakeitė mano supratimą kas yra startup’as (kai gmail’as ar firefox’as vadinami startup’ais, tai pasijunti kažkiek ir nepatogiai). Knygoje aprašytos įvairios kompanijų kūrimo istorijos: yra labai sėkmingų, yra ir visiškai nesėkmingų, yra didelių ir yra visiškai mažų (vieno žmogaus kompanija). Su malonumu skaičiau istorijas apie tai kaip viskas gali komplikuotis ir kaip viskas buvo sprendžiama. Kartais buvo tiesiog įdomu suprasti, kai kuriuos techninius niuansus: Ruby on Rails bent jau seniau nebuvo kažkas techniškai tvarkinga ir stebuklinga, bet kai paskaitai istoriją, kuri slepiasi už RoR, supranti, kad prieštarauti RoR dėl prasto unikodo palaikymo, tai tas pats kas laiko virėjui priekaištauti, kad negamina kaip geriausiame miesto restorane. Tas baimes, kurias turiu dėl savos kompanijos kūrimo ši knyga, jei neišgydė, tai leido jas suprasti, priimti ir suvokti.

Kažkaip atsitiktinai ne už ilgo Vilniuje vyks StartupJam. Aš jame nedalyvausiu, bet pamatęs kelias pažįstamas pavardes esu tikras, kad jie šios knygos neskaitė… Iš kitos pusės smagu matyti tokį gausų žmonių būrį.

P.S. Vienintelis dalykas neaprašytas knygoje, kaip elgtis su lietuviškais biurokratais, bet bent jau aš žinau ko paklausti.