Dalius Daro

2018 m. rugsėjo 3 d., pirmadienis

Darbo Organizavimas

Prisiskaičiau knygų apie vadybą/darbo organizavimą, tai truputi norisi pasidalinti. Orientacija į IT, bet ne tik.

Pastaba: kai kurie skaitytojai galbūt atpažins seną Facebook’o įrašą. Tai taip, tai tas pats įrašas.

The DevOps Handbook: How To Create World-Class Agility, Reliability, and Security in Technology Organizations

Techninė knyga paaiškinanti kas per daiktas yra DevOps. Kad reikia daryti dažnus release’us, automatizuoti visus žingsnius, kur tik įmanoma (kad sumažinti darbų perdavimo skaičių), rašyti daug automatizuotų testų ir matuoti viską, ką tik įmanoma (nes negali pagerinti to, ko nematuoji), kuo greičiau gauti grįžtamąjį ryši, neapkrauti žmonių keliais skirtingais projektais vienu metu, daryti post-mortems susirinkimus nieko nekaltinant ir pasidalinti rezultatais su visa kompanija ir dar daug kitų dalykų, kurios tingiu surašyti.

Ir realybėje tai kaip ir veikia kaip ir nelabai. Dažnus release’us kaip ir norėtųsi daryti, bet kol visa kita nesutvarkyta to daryti negalima. O visa kita dar įdomiau. Automatizuotų testų prirašyti - kartais lengviau, kartais sunkiau, padaroma. Tokių kokių reikia trūksta, tų kurių nereikia juos vėliau reikia palaikyti, nors jų nauda abejotina. Matavimai - labai lengva prisikurti beverčių metrikų, o tos kurios galbūt turėtų vertę jos neturi, nes yra visiškai iškraipomos dėl kitų daromų klaidų. Arba kitas variantas, jei kažkas ir matuojama, tai į tuos matavimus atsižvelgiama atsitiktinai - vieną kartą tave informuoja apie problemą, kitą kartą ne. Šansai būti apkrautam keliais skirtingais kartais irgi visiškai realūs, nes kažkas darbus turi daryti gi, o management’as visada geriau žino, kas yra svarbiausia tuo metu. Post-mortem meeting’ai kartais įvyksta, bet kur rasti info apie juos, net neįsivaizduoju ir t.t.

Taigi iš esmės situacija kaip ir geresnė, bet kai praktikos taikomos pasirinktinai pagal situaciją, tai žadėtas stebuklas niekaip neįvyksta (ar bent jau vyksta gerokai lėčiau negu to norėtųsi).

Visgi, jeigu jūsų kompanija nuspręs daryti DevOps organizacijoje - rekomenduoju perskaityti šią knygą. Mažų mažiausiai galėsite nesusigaudantiems kolegoms paaiškinti kodėl pas jus dalykai daromi taip kaip daromi.

The Phoenix Project: A Novel About IT, DevOps, and Helping your Business Win

Kaip ir parašyta pavadinime novelė. Autoriai (ar bent jau dalis) tie patys kaip ir pirmosios knygos. Gana įdomios (bet neįtikėtinos) istorijos forma papasakota kaip gamyklos valdymo praktikos (LEAN ir kitos) išgelbėja IT organizaciją, kuri išranda DevOps’us. Stebuklingas pažadas tarp eilučių, kad DevOps tiesus kelias į CIO, COO ar kitą C lygio poziciją.

Iš esmės į šią knygą galima žiūrėti kaip į dar vieną būdą pažvelgti į DevOps nelendant giliai į technines detales.

Peopleware: Productive Projects And Teams

Dar viena knyga apie IT ir tikrai patikusi man dėl gana pragmatiško požiūrio į dalykus ir smulkmenas, kuriuos galima padaryti komandos lygiu (būtent kalbant apie programuotojų komandas). Labai daug puslapių skirta pačiai darbo vietai (pvz. rekomenduojama skirti 7 kv.m. vienam žmogui arba kad open space ofisai yra blogai). Apie įvairius žmogiškuosius faktorius ir pan. Skyrius apie tai, kaip svarbu sukurti vieningą developer’ių komandą, keletas idėjų kaip tai padaryti ir netrukdyti jai dirbti. Ir “netrukdyti” reiškia, kad reikės ištisai kovoti, kad nebūtų krūvos laiškų, beverčių meeting’ų ir t.t.

Ir nemažai knygoje paliestų dalykų yra visiškai intuityvus, bet smagu, kai dar ir gauni mokslišką patvirtinimą jiems.

Reinventing Organizations: A Guide To Creating Organizations Inspired by The Next Stage Of Human Consciousness

Paėmęs šią knygą į rankas ir perskaitęs pilną pavadinimą pasakiau “skamba kaip koks new-age bullshit’as”. Ir pirmus 30-40 puslapių taip ir atrodė. Vėliau viskas ėmė atrodyti kitaip ir kuo daugiau perskaitytų puslapių tuo labiau ėmė patikti siūlomas organizacijų modelis. Iš esmės kabinamos trys temos: self-management, wholeness ir evolutionary purpose. Ir galbūt įdomioji dalis, kad aukščiau išvardintos knygos apima tuos pačius dalykus tik tai daro hierarchinių organizacijų kontekste (su visomis iš to išplaukiančiomis nesėkmėmis ir kylančiomis problemomis).

Šią knygą perskaityti rekomenduoju.

O dabar dar leisiu šiai informacijai pagulėti galvoje ir kai kurias idėjas bandysiu pritaikyti praktikoje…