Dalius Daro

2014 m. gegužės 19 d., pirmadienis

Dan Ariely - Predictably Irrational

Paskaičiau Dan Ariely IAmA ir susidomėjau jo knygomis. Turiu tris, taigi pirmoji “Predictably Irrational” (liet. “Nuspėjamai neracionalūs”) yra apie tai kaip žmonės kartais elgiasi neracionaliai, net jei potencialiai tas elgesys jiems nenaudingas. Jeigu Daniel Kahneman “Thinking, Fast and Slow” aprašo galimus būdus kaip veikia mūsų mąstymas bendrai, tai čia rasite pavyzdžių kur mūsų smegenys veikia tikrai ne mūsų naudai. Tarkime autorius paaiškina kaip reklamos sukonstruojamos taip, kad mes pasirinktumėme tą produktą, kurį nori parduoti pardavėjas. Tai, ką sužinojau, tikrai pravers.

Pats knygos stilius irgi patiko, tai yra mokslo populiarinimo knyga, tai pati knyga pakankamai moksliška (aprašomi eksperimentai, jų rezultatai ir pan.), bet ne per daug. Kartais šiek tiek šiurpoka, kartais juokinga ir pan. Skaitosi tikrai lengvai ir įdomiai. Dėl kai kurių aprašytų dalykų knygai skirčiau N-16, bet čia tėvams spręsti nuo kokio amžiaus duoti savo vaikams tokias knygas skaityti.

Pagal apžvalgas kitos autoriaus knygos kartoja tas pačias idėjas, tai tikiuosi nenusivilsiu nusipirkęs visas tris (tris pirkti buvo pigiau negu po vieną).