Dalius Daro

2014 m. spalio 28 d., antradienis

Christian Rudder - Dataclysm Who We Are

Kadangi OkTrends yra vienas iš mano mėgstamų tinklaraščių, tai knyga greitai atsirado mano skaityklėje. Nežinantiems apie OkTrends, tai vieno iš OkCupid (populiari pažinčių svetainė JAV) įkūrėjų tinklaraštis, kuriama analizuojami OkCupid duomenys ir iš jų ištraukiama įdomios informacijos. Pvz.: man asmeniškai kaip fotografija besidominčiam žmogui labai įdomus buvo šis įrašas http://blog.okcupid.com/index.php/dont-be-ugly-by-accident/ , kuriame statistiškai patvirtinamos tiesos, kurios tikrai žinomos fotografams (tiesa sakant, norėtųsi įlįsti į duomenis giliau ir pasitikrinti daugiau dalykų).

Kodėl jus apskritai tai turėtų dominti? Nes tai informacija, kuri dažniausiai apibendrina labai didelį žmonių skaičių, o ne kaip tarkime statistinių apklausų metu, kai iš 1000 žmonių daromos išvados apie milijonus (tame žinoma nėra didelės bėdos, jei tie 1000 atrinkti gerai, bet taip būna ne visada). Kitas aspektas: autorius turi priėjimą prie duomenų, kurių žmogus apklausos metu tikriausiai neduotų.

Taigi knyga iš esmės yra labiau apibendrinta informacija iš tinklaraščio, surinkta informacijos ir iš kitų šaltinių ir apie viską pamąstyta. Labai didelė knygos dalis žinoma yra apie žmonių santykius, kaip kad: a) ar moterys tikrai iš Veneros, o vyrai iš Marso; b) kiek svarbi išvaizda; c) kur žmonės susipažįsta; ir t.t.. Jei jus domina tik ši dalis tai rekomenduoju atidžiai paskaitinėti anksčiau minėtą tinklaraštį - lyg ir knygoje nemačiau labai daug naujo. Turėtų pakišti minčių kaip patobulinti savo paskyras :-)

Deja atmetus pažinčių dalį lieka ne itin daug vertingos informacijos. Jei mėgstate mokslinę fantastiką, tai net kažko ypatingai naujo nerasite. Taigi knygos įvertinimas toks kabantis ore: knyga gera, bet viską galima rasti paties autoriaus tinklaraštyje, bei kai kuriais atvejais iš kitų šaltinių.