Dalius Daro

2024 m. vasario 16 d., penktadienis

Astro ir Tik Receptai

Robin Wieruch savo straipsnyje „How to start a React Project in 2024“ užkabina tris technologijas: Vite, Next.js ir Astro. Asmeniškai kažkiek išbandęs visas tris:

  • Vite, iš esmės, pakeičia CRA ir yra šiek tiek daugiau. Labai gerai suveikė, kai reikėjo internėms pasiūlyti kažką, kad greitai galėtų startuoti savo React projektus.

  • Next.js naudoju haiku.lt ir tiesiog veikia.

  • Astro naudoju savo tinklaraščiams, nes veikia tikrai greitai ir patikimai. Niekada net nesigilinau nei kaip ir ar tikrai tai React’as.

Ta proga nusprendžiau bent jau pereiti Astro tutorial’ą - tuo labiau, kad turėjau idėją į turinį orientuotam puslapiui. Per porą savaičių karts nuo karto prisėsdamas padariau: Tik receptai

Ką išmokau/sužinojau bedarydamas:

  • React’o taip ir neprireikė. Taip, React’ą galima naudoti, kaip ir daugelį kitų framework’ų su Astro salų architektūra, bet priklausomai nuo puslapio jo gali ir neprireikti.

  • Jeigu svarstyčiau Astro naudoti vietoje Next.js ar Vite savo dabartiniuose projektuose, tai tikriausiai įmanoma labai norint. Tačiau tai būtų netinkamas įrankis dažnu atveju ir Next.js (ar Remix) tiktų daug labiau. Atskiru atveju įsivaizduoju, kad Astro landing page + Vite pačiam SPA galėtų būti idealus sprendimas (priklauso nuo reikalavimų).

  • Pats Astro atrodo labai React’iškas, nors tai tikriausiai tiesiog pasekmė, kad Astro yra JavaScript framework’as, o ne tarkime Python ar Rust. Tai React programuotojai turėtų jaustis beveik kaip namie.

  • Astro language serveris veikia visai neblogai, tai naršyti po kodą ir džiaugtis auto-completion’ais tikrai galima. Astro įrankiai irgi veikia greitai. Taigi dirbti prie Astro kodo visai smagu.

Apibendrinus, jeigu dar nebandėte Astro, siūlau pereiti per tutorial’ą ir pasidaryti bent jau savo blogą.